Kooste Pohjoismaisen SNSUS-rahapelikonferenssin annista
Kesäkuun alussa oli Suomen vuoro järjestää pohjoismainen rahapelialan konferenssi SNSUS (Stiftelsen Nordiska Sällskapet för Upplysning om Spelberoende). Joka toinen vuosi pidettävässä kokoontumisessa on tavoitteena yhdistää tutkimustietoa ja käytännön kokemusta. Pääpuhujina olivat professori David Hodgins Calgaryn yliopistosta Kanadasta, professori emeritus Pekka Sulkunen Helsingin yliopistosta, apulaisprofessori Samantha Thomas Deakinin yliopistosta Australiasta, professori Mark Griffiths Nottinghamin yliopistosta Iso-Britanniasta sekä Veikkauksen varatoimitusjohtaja Lauri Halkola. Lisäksi ajankohtaista tutkimusta ja uusia käytäntöjä esiteltiin työryhmissä kahden päivän ajan.
Varsinaista ohjelmaa edeltänyt prekonferenssi oli aiheeltaan ”eSports, loot boxes and (ir)responsible gaming/gambling”. Joseph Macey Tampereen yliopistosta ja Patrick Prax Uppsalan yliopistosta kävivät läpi uusimmat kehitykset digipelaamisen ja rahapelaamisen yhteyksistä. Digipelimaailmassa yleistyvät rahapelimarkkinoilta tutut liiketoimintamallit: arvontojen ja vedonlyönnin yhdistäminen mihin tahansa peleihin tuottaa rahaa pelien omistajille. Laillisuuskysymysten osalta pohdittiin esimerkiksi sitä, milloin peli on rahapeliä ja sellaisena siis säädeltävää. Myös digipelaamisen ongelmista keskusteltiin, ja tehtiin vertailua ongelmien ja toipumisen eroista ja yhtäläisyyksistä rahapeliongelmiin. Patrick Prax tiivisti oman näkemyksensä seuraavasti: ”Gamblers have to stop gambling, gamers have to start living”.
David Hodgins oli tutkijaryhmineen kehittänyt rahapelikulutuksen riskirajoja, joita voitaisiin käyttää esimerkiksi pelaajien suuntaan viestimisessä siitä, millainen pelaaminen kasvattaa rahapelihaittojen riskiä. Monen eri maan väestötutkimusten tietoja yhdistelevä koonti oli tässä vaiheessa päätynyt siihen, että rahapelien pelaaminen yli kolmena päivänä viikossa, monien eri pelityyppien pelaaminen sekä yli 30 dollarilla viikossa pelaaminen (tai 1–3 prosenttia nettotuloista) kasvattavat haittojen riskiä. Rahapelaamisen riskirajoja ei ole yhtä selkeää määrittää kuin vaikka alkoholinkäytön, mutta tällaisia tutkimustuloksia voi käyttää esimerkiksi sosiaali- ja terveyspalvelujen asiakkaiden mahdollista riskialtista pelaamista kartoitettaessa.
Samantha Thomas taas puhui lasten altistumisesta rahapelaamiselle ja esitteli aiheesta tehtyjä australialaistutkimuksia. Lapset osasivat nimetä rahapelibrändejä ja yhdistää esimerkiksi oikeat värit oikeaan yhtiöön. Lapset havaitsevat rahapelaamista ympärillään enemmän, kuin ehkä osaamme arvioida. Thomas näytti valokuvan suomalaisesta kaupasta, jossa olivat vierekkäin lasten leluautomaatti ja rahapeliautomaatti. Jälkimmäisen ympärille lattiaan teipattu K18-tarra ei poista sitä, että tällaisilla sijoitteluilla altistetaan juuri lapsia rahapelaamiselle.
Konferenssissa kerrottiin uusien jäsenien nimeämisestä SNSUS:n hallitukseen. Suomea edustanut Tapio Jaakkola (projektipäällikkö, Arpa-projekti, Ehyt ry) jää tänä vuonna eläkkeelle, ja hänen tilalleen hallitukseen nousee Peluurin yksikön päällikkö Inka Silvennoinen. Peliklinikalla ollaan iloisia tästä nimityksestä ja onnitellaan Inkaa uudesta pohjoismaisesta yhteistyön mahdollisuudesta!