Siirry sisältöön

Tukea läheiselle

Ongelmallinen pelaaminen koskettaa myös pelaajien läheisiä: puolisoita, vanhempia, sisaruksia ja ystäviä. Läheinen voi saada tiedon pelaamisesta yllättäen. Joskus peliongelma kehittyy hitaasti, ja läheinen tottuu pelaamiseen osana arkipäivää niin, ettei välttämättä usko sen olevan ongelma.

Kun on kyse aikuisen ihmisen pelaamisesta, vastuu on aina pelaajalla itsellään. Ongelmallinen pelaaminen ei ole läheisen vastuulla tai läheisen syytä. Läheiset joutuvat kuitenkin usein kohtaamaan pelaamisesta aiheutuvia seurauksia, jotka voivat olla hyvin monenlaisia lievästä huolesta vakaviin hyvinvointia, terveyttä ja taloudellista tilannetta vaarantaviin seurauksiin.

Peliklinikalta saat apua, hoitoa ja tukea, kun olet huolissasi läheisesi pelaamisesta tai läheisesi pelaaminen aiheuttaa pulmia omassa jaksamisessasi. Palvelumme ovat maksuttomia, ja osa palveluista on valtakunnallisia. Voit saada apua soittamalla, netin kautta tai tulemalla käymään. Keskustelut ovat aina luottamuksellista. Työntekijöillämme on vaitiolovelvollisuus kaikista käsitellyistä asioista.


Tämä teksti on kirjoitettu Sinulle, jonka läheinen ihminen pelaa rahapelejä ja siitä aiheutuu sinulle haittaa

Peliklinikan ja Sospedin Pelirajat’on asiantuntijat ovat kirjoittaneet tämän artikkelin rahapelaajien läheisille. Läheiset, joilla on omakohtaisten kokemusten kautta syntynyttä tietoa ovat kommentoineet tekstiä ja sitä on jatkotyöstetty palautteiden pohjalta. Sitaatit perustuvat kuudentoista läheisen haastatteluihin.

Toivomme, että artikkelista on sinulle hyötyä. Luettuasi kirjoituksen toivomme, että ehtisit täyttää palautekyselymme. Palautekyselyn linkki artikkelin lopussa. Lue artikkeli

 ”Missähän olisin ilman näitä ihmisiä ja näitä ryhmiä?”

Lue asiakkaan tarina

Testi läheisille oman tilanteen arviointiin

Testin avulla voit arvioida aiheutuuko sinulle haittoja toisen ihmisen ongelmallisesta rahapelaamisesta. Saat myös tietoa ja tukea tilanteeseesi sekä palautteen kokemistasi haitoista. Lisäksi saat tietoa yleisimmistä läheisten pelihaitoista, ohjausta sekä tietoa palveluista, joista läheinen voi hakea itselleen apua. Vastaaminen on täysin nimetöntä, eikä sinua voida tunnistaa vastausten perusteella. Testin tuotti THL yhteistyössä Peliklinikan kanssa.

Testi löytyy Peluurin verkkopalvelusta tästä linkistä

Podcast-sarja ongelmallisesti pelaavan läheiselle

Podcast-sarjassamme (tuotettu 2021-2022) käsittelemme ongelmallisesti pelaavien läheisten kokemuksia ja tunteita. Äänessä ovat pelaajan entinen puoliso Toni ja pelaajan puoliso Johanna. Johannan ja Tonin kanssa keskustelee Peliklinikan asiakastyöntekijä Hanna Karmakka-Asare. Podcast-sarjassa on viisi osaa. Voit lukea podcastit tekstimuodossa tästä linkistä.

Osa 1: Sinulle, läheinen
Moni läheinen yrittää painaa yksin eteenpäin ja ihmettelee, kun pelaava läheinen tuntuu olevan ihan eri mielentilassa kuin itse. Mitä jokaisen läheisen kannattaisi tietää? Äänessä Hanna.

Osa 2: Pelaaminen ja perhe
Kuinka puhua ongelmallisesta pelaamisesta lasten kanssa? Miten otetaan huomioon isovanhemmat ja sisarukset? Entä minne asetan omat rajani?
Äänessä Hanna.

Osa 3: Taloushuolet
Tonin entinen puoliso pelasi itsensä ja perheensä talousvaikeuksiin. Miten Tonin oma suhde rahaan muuttui?
Äänessä Toni ja Hanna.

Osa 4: Luottamuspula
Miltä tuntuu, kun luottamus katoaa? Miten sen voi saada takaisin?
Äänessä Johanna ja Hanna.

Osa 5: Jaksaminen
Mistä tietää, ettei enää jaksa? Miten voisi jaksaa ja voida paremmin?
Äänessä Johanna ja Hanna.

Osa 6: Rahapeliongelma ja parisuhde
Parisuhteessa on tärkeää, että molemmat osapuolet ymmärtävät toinen toisiaan. Mitä kaikkea siihen tarvitaan?
Äänessä: Johanna, Petteri ja Hanna
Kuuntele podcast 
Avaa video (open.spotify.com)

Pääkaupunkiseudun palvelut läheisille

Tiltistä tietoa ja tukea

Peliklinikan yhteydessä sijaitseva Tiltti tarjoaa tietoa ja tukea myös pelaajan läheiselle. Voit tulla yksin tai yhdessä pelaajan kanssa. Tiltissä pääset keskustelemaan tilanteestasi ammattilaisen kanssa ja hengähtämään halutessasi Tiltin oleskelutilassa.

Tiltissä järjestetään myös pelkästään läheisille tarkoitettua toimintaa. Lisätietoa läheisten avoimista ovista ja läheisten vertaisringeistä löydät täältä.

Lisäksi Tiltissä kokoontuu Perheklubi. Ongelmallinen rahapelaaminen vaikuttaa usein koko lähipiiriin. Tiltin Perheklubi tarjoaa tietoa ja tukea samassa vertaisryhmässä sekä pelaajalle että pelaajan läheisille. Lisää Perheklubista voit lukea täältä.

Tarkista ajankohtaisin tilanne Tiltin nettisivuilta.

 

Peliklinikan avohoidon palvelut läheiselle

Peliklinikan avohoito tarjoaa tukea myös pelaajan läheisille. Jos haluat keskustella läheisesi peliongelmasta, saada itsellesi tukea ja lisää tietoa peliongelmasta, voit hakeutua Peliklinikan avohoidon palveluun ajanvarauksen kautta. Henkilökuntaamme kuuluu sosiaaliterapeutti, psykologi ja sosiaalityöntekijä.

Palvelu on tarkoitettu yli 18-vuotiaille Helsingin kaupungin sekä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen asukkaille.

Ajanvaraus arkisin klo 12–14 puh. 040 152 3918.

Valtakunnalliset palvelut läheiselle

Auttava puhelin

Voit soittaa Peluurin auttavaan puhelimeen, kun läheisesi pelaaminen askarruttaa sinua. Voit keskustella ja kysyä kaikesta peliongelmaan liittyvästä.

Tavoitat meidät arkisin klo 12–18 numerosta 0800 100 101.

Lue lisää auttavasta puhelimesta.

Chat

Anonyymi chat-palvelu on tarkoitettu samoista asioista keskusteluun työntekijän kanssa kuin auttava puhelinkin.

Chatissa saat myös nopeasti vastauksen kysymykseesi.

Pääset chattiin tästä.

Chat-ruutu näkyy sivuston etusivun oikeassa alanurkassa sen ollessa auki.

Halutessasi saat chatista myös nopean vastauksen esimerkiksi oman alueesi avunhakupaikoista, eri pelaajille ja läheisille suunnatuista palveluista sekä muista apu- ja tukikeinoista.

OmaPeluuri 24/7 

OmaPeluurissa saat oma-apua ja vertaistukea verkossa. OmaPeluurissa on keskusteluryhmä läheisille. Lue lisää OmaPeluurista.

Hertta-foorumi pelaajan läheisille

Hertta on internetissä toimiva, avoin keskustelufoorumi pelaajan läheisille. Foorumissa voit lukea ja kommentoida muiden kirjoituksia peliongelmasta tai avata omia keskusteluketjuja.

Hertta on avoin luettavaksi kaikille. Kirjoittaminen vaatii rekisteröitymisen ja nimimerkin.

Pääset Herttaan tästä.

Peluuri.fi –sivuilta löydät hyödyllistä tietoa. Katso esimerkiksi:

 

  • Kuinka tunnistaa läheisen peliongelma

    Peliongelma ei usein näy ulospäin ja sen tunnistaminen on siksi vaikeaa. Moni läheinen on tilanteessa, jossa pelaaja kieltää ongelman ja salailee pelaamistaan. On kuitenkin olemassa joitakin riskitekijöitä ja varoitusmerkkejä, jotka voivat kertoa haitallisesta pelaamisesta. Mitä useampi näistä tekijöistä pitää paikkansa, sitä todennäköisemmin on kyse peliongelmasta. Koska pelaaja pyrkii salaamaan peliongelman, kaikki merkit eivät välttämättä näy läheiselle. Lue lisää peliongelman tunnistamisesta.

 

  • Pelaaminen paljastui, mitä nyt?

    Kun saa yllättäen tietää itselle tärkeän ihmisen rahapeliongelmasta tai peliveloista, voimakas reagointi on normaalia. Läheistä voivat järkyttää niin valehtelu ja salaaminen kuin mahdollisten pelivelkojenkin määrä. Peliongelman paljastuminen johtaa usein läheisen kriisiin. Lue lisää peliongelmien paljastumisesta. 

 

  • Miten tuen pelaajaa?

    On hyvin inhimillistä yrittää auttaa itselle tärkeää ihmistä. Läheisen tuki pelaajalle voi vaikuttaa kahdella tavalla: se voi joko kannustaa ongelmien ratkaisemiseen ja pelaamisen lopettamiseen tai pelaamisen jatkamiseen. Miten siis siirtyä pelaamisen tukemisesta pelaamattomuuden tukemiseen?
    Lue lisää Peluurin sivuilta. 

 

  • Tukea talous- ja velkaongelmiin

    Huolettaako sinua omat tai sinulle tärkeän ihmisen rahapelaamisesta johtuvat velat? Olipa tilanteesi mikä tahansa, keinoja on ja aina voi tehdä jotakin. Lue lisää Peluurin sivuilta.

 

 

 

Pelirajat’on palvelut läheiselle

Sosped-säätiön Pelirajat’on toiminta tarjoaa läheisille vertaisryhmiä, vertaispuhelimen palveluja, koulutuksia, kursseja, lomia sekä tapahtumia. Lue lisää Pelirajat’on -palvelusta toiminnan omilta sivuilta.