Peliklinikan toimintakatsaus 2017-2018: uusia palveluja ja tietoa rahapelaamisen muutoksista
Peliklinikka on rahapeliongelmiin erikoistunut palvelukokonaisuus, joka tarjoaa monipuolisia palveluja pelaajille, heidän läheisilleen ja heitä kohtaaville ammattilaisille. Viimeisen kahden vuoden aikana Peliklinikalla on havaittu nettipelaamisen sekä ulkomaisten nettikasinojen käytön kasvaneen. Pelaajille ja läheisille on tarjolla uudistettuja palveluja ja ammattilaisille tukea ongelmallisesti pelaavien kohtaamiseen. Rahapeliongelmien hoidon kehittämiseen tarvitaan erikoistunutta yksikköä.
Tiedot käyvät ilmi tuoreesta Peliklinikan toimintakatsauksesta 2017–2018. Toimintakatsauksessa kerrotaan pelihaittojen kannalta olennaisista muutoksista, Peliklinikan asiakaskunnasta ja Peliklinikalla tarjottavista palveluista.
Pelaaminen siirtyy nettiin ja taloudelliset ongelmat syvenevät
Uusia, huolestuttavia ilmiöitä ovat rahapelaajien runsas pikavippien ja kulutusluottojen käyttö pelaamisen rahoittamiseen. Myös pelaajien taloudelliset ongelmat ovat syventyneet ja velkataakka on kasvanut. Yleisimmin velkaa Peluurin auttavaan puhelimeen yhteyttä ottaneilla oli 20 000–50 000 euron välillä. Ratkaisuksi tähän Peliklinikalla on järjestetty asiakkaille avoimia talousneuvonnan vastaanottoja ja taloustietoiskuja yhteistyössä Helsingin kaupungin jalkautuvan talousneuvonnan kanssa.
Vaikka selvästi yleisin pelaamisen muoto peliongelmien taustalla on ollut raha-automaattipelaaminen (70–80 % Peluurin auttavan puhelimen yhteydenotoista), nettipelaamisen osuus ja erityisesti ulkomaisilla nettisivuilla pelaavien osuus on kasvanut. Tämä on valitettavaa, sillä pääosa suurista veloista kertyi nettipelaajille ja nettipelaamisessa on mahdollista hävitä lyhyessäkin ajassa huomattavia summia.
Vastauksena haasteisiin Peliklinikalla on kehitetty viimeisen kahden vuoden aikana uudenlaisia palveluja rahapeliongelmista kärsiville ja laajennettu aiempien palvelujen tarjontaa. Ammattilaiset voivat ohjata asiakkaita ja heidän läheisiään maksuttomiin palveluihin.
Rahapelaaminen puheeksi -tukiaineisto ammattilaisille
Peliklinikalla on tehty yhdessä THL:n ja Ehkäisevän päihdetyön EHYT ry:n kanssa Rahapelaaminen puheeksi – puheeksiotto, tunnistaminen ja lyhytneuvonta -tukiaineisto sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille.
”Tukiaineisto tarjoaa selkeän ja helppokäyttöisen toimintamallin rahapeliongelman tunnistamiseen ja puheeksiottoon sekä lyhytneuvontaan. Tästä kaikille sote-ammattilaisille soveltuvasta tukiaineistosta olemme erityisen ylpeitä, sillä se auttaa puuttumaan rahapeliongelmaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Toivottavasti jo ennen kuin ongelmat kärjistyvät”, kertoo Peliklinikan projektipäällikkö Corinne Björkenheim.
Tukiaineiston saa maksutta käyttöön THL:n verkkosivuilta .
Tutustu Rahapelaaminen puheeksi -tukiaineistoon.
Peli poikki -ohjelmasta mobiilisovellus
Peluurin Peli poikki -ohjelma on kahdeksan viikkoa kestävä virtuaalinen ohjelma, jossa pelaajan omaehtoista työskentelyä tuetaan puhelimitse käytävin tukikeskusteluin ja seurantapuheluin.
”Vuonna 2018 Peli poikki -ohjelmasta tehtiin mobiilisovellus ja visuaalista ilmettä sekä sisältöä uudistettiin. Matalan kynnyksen ja hyvien tulostensa vuoksi ohjelmasta on tullut niin suosittu, että tällä hetkellä siihen on noin viiden kuukauden jono. Toivomme, että jatkossa voisimme tarjota vaikuttavaa ja kustannustehokasta virtuaaliohjelmaa yhä useammille apua tarvitseville”, Björkenheim sanoo.
Info- ja tukipiste Tiltin uusi perheklubi on vertaisryhmä perheille, joille pelaamisesta aiheutuu haittaa. Läheisille järjestetään myös omia avointen ovien tilaisuuksia, joissa voi piipahtaa kysymässä pelaamisen haitoista ja vertaistukitoiminnasta.
Rahapeliongelmien hoidon kehittäminen vaatii erikoistunutta yksikköä
Björkenheimin mukaan Peliklinikan yhdeksän vuoden toiminnan jälkeen on selvää, että Suomessa tarvitaan ainakin yksi valtakunnallinen rahapeliriippuvuuden hoidon kehittämistyön yksikkö.
”Menetelmien kokeilu ja kehittäminen edellyttävät riittävän suurta asiakasmäärää, mihin Peliklinikan kaltainen yksikkö kykenee. Peliklinikalla olisi myös valmius kouluttaa ja antaa asiantuntija-apua työssään pelihaittoja kohtaaville ammattilaisille, jos saisimme lisää resursseja”.
Lisätietoja
Tutustu Peliklinikan toimintakatsaukseen 2017-2018
Corinne Björkenheim
projektipäällikkö
040 175 8244
corinne.bjorkenheim [ät] hus.fi
Maria Heiskanen
tutkija
040 681 1082
maria.heiskanen [ät] hus.fi