Tämä teksti on kirjoitettu Sinulle, jonka läheinen ihminen pelaa rahapelejä ja siitä aiheutuu sinulle haittaa

Hei! Tämä teksti on kirjoitettu Sinulle, jonka läheinen ihminen pelaa rahapelejä ja siitä aiheutuu sinulle haittaa. Asia voi olla sinulle aivan uusi tai olet elänyt sen kanssa jo pitkään.
Tässä asiassa ei ole yhtä ainoaa tarinaa tai yhtä ainoaa totuutta. Sinun elämäsi ja näkökulmasi on sinun omiasi. Mikään kirjoitus ei voi tavoittaa kaikkia niitä yksityiskohtia, jotka ovat juuri sinun elämäsi kipukohtia tai vahvuuden lähteitä. Vain sinä olet sinä! Mutta kaikkia meitä yhdistävät kuitenkin muutamat asiat. Kaipaamme ymmärrystä, tukea, neuvoja ja ennen kaikkea toivoa.
Tämän luettuasi toivottavasti ymmärrät sen mikä on olennaisinta. Sinä olet tärkeä ihminen ja hyvinvointisi on Sinulle ja muillekin elintärkeää. Muistathan välittää itsestäsi!
Epäiletkö, että läheiselläsi on rahapeliongelma? Mistä tiedän, onko läheiselläni rahapeliongelma?
”Jotain on nyt pielessä.”
Tuntuuko mieleen hiipinyt ajatus tutulta? Monet rahapeliongelmaisen läheiset kertovat tunteneensa aluksi vain epämääräistä tunnetta siitä, että liian moni asia on muuttunut.
Näet ehkä hiljaisen, hermostuneen ihmisen ja aistit että jotain on nyt pielessä, mutta et keksi mikä. Yrität katsoa häntä silmiin, mutta hän kääntää katseensa pois.
Läheisesi käytös on muuttunut. Hänestä on tullut salaileva, syrjäänvetäytyvä, ärtynyt tai jopa masentunut. Hän sepittää asioita, etkä enää tiedä, mikä on totta ja mikä valetta. Mielesi täyttyy epävarmuudesta ja kysymyksistä: Onko hän masentunut? Käyttääkö hän huumeita? Mikä on saanut hänet elämään yli varojensa? Yön pimeinä tunteina heräät miettimään: mistä oikeasti on kyse?
Epäilykset kasvavat, kun läheiselläsi alkaa olla yhä enemmän taloudellisia sotkuja: maksamattomia laskuja, perintäfirmojen kirjeitä, nettikasinoita selaimella, tililtä kadonneita rahoja ja vuokrarästejä. Äkilliset talousongelmat ovatkin usein merkki rahapeliongelmasta. Pelaaja tarvitsee rahaa nopeasti, ja usein hyvin paljon.
On tärkeää, että luotat vaistoosi, mutta muista, että saatat myös olla väärillä jäljillä. Älä siis uuvuta itseäsi epäilyillä ja ahdistavalla salapoliisityöllä. Sinulla on vain yksi keino päästä asiassa eteenpäin: vedä syvään henkeä ja kysy suoraan.
Rahapeliongelma tai peliriippuvuus vaikuttaa väistämättä ihmissuhteisiin. Tämän takia on tärkeää oivaltaa, että pelaajan lähipiiri tarvitsee tietoa, tukea ja asian tarkastelua yhtä lailla kuin rahapelejä ongelmallisesti pelaava henkilö. Riippumatta pelaajan motivaatiosta hakeutua avun piiriin, läheinen voi ottaa askeleen kohti omaa toipumistaan.
On myös tilanteita, joissa pelaaja ei myönnä pelaamistaan ja kysymällä et saa vastauksia. Näissä tilanteissa on ensiarvoisen tärkeää, että huolehdit omasta hyvinvoinnistasi. Keskustelemalla asiasta ammattilaisen, perheenjäsenen tai ystävän kanssa auttaa sinua käsittelemään tilanteen sinussa herättäneitä tunteita.
Miten minä otan rahapeliongelman puheeksi?
Keskustelun aloittaminen ei välttämättä tunnu sinusta helpolta. Sinun pitäisi pysyä rauhallisena, vaikka olet täynnä epäilyksiä, ahdistusta ja kiukkua. Jos keskustelunne alkaa vihalla ja syyttelyllä, läheisesi turvautuu helposti avoimuuden sijaan siilipuolustukseen.
Aloita etsimällä rauhallinen hetki. Se ei ole maanantainen aamuhässäkkä, soitto kesken työpalaverin, Whatsapp-viesti perjantai-iltana tai illallinen suvun kesken. Sopivassa hetkessä molemmilla on aikaa ja sinä olet kerännyt voimia lähestyä häntä rauhallisesti. Sinun ei kuitenkaan kannata odottaa sopivan hetken tuloa liian kauan. Ahdistuksesi ja epäilysi lievenevät vain kysymällä.
Voitte sopia vaikkapa kellonajan ja päättää, että tässä hetkessä puhutaan tästä ongelmasta. Näin te molemmat tiedätte valmistautua keskusteluun.
Sinä et voi puhua toisen puolesta. Keskity siis kertomaan siitä, mistä itse olet huolissasi ja miltä sinusta tuntuu. Voit esimerkiksi sanoa, että ”olen huolissani näistä laskuista/meidän rahaongelmistamme/sinun voinnistasi.”
On tärkeää, ettet syyttele häntä. Hän häpeää ongelmiaan, joten nurkkaan ajettuna hän saattaa valehdella. Asiat voivat selvitä, jos hän uskaltaa avautua.
Pelaamisesta kertominen on hänelle varmasti vaikeaa, koska hän on jo alkanut elää omassa pelikuplassaan kaksoiselämää. Valehtelusta on voinut tulla hänelle arkipäivää.
Monet pelaajat kertovatkin, että totuuden paljastuminen läheisille on ollut heille aikanaan myös helpotus ja sykäys hakea apua. Pelaajat kertovat myös, että kielsivät vahvasti palaavansa siitä kysyttäessä, mutta havahtuivat omaan tilanteeseensa läheisen ansiosta. Jos olet tilanteessa, jossa pelaaja ei myönnä pelaamistaan, kannattaa pelaaminen ottaa yhä uudelleen puheeksi. Pelaajan vastahakoisuus saattaa aiheuttaa sinussa tunteita, joista kannattaa puhua jonkun läheisesi tai ammattilaisen kanssa.
”Kun kaikki viimein paljastui, olo oli täysin tyhjä. Pitkään jatkunut loputon yksinäisyyden tunne ja kaaos päässäni taukosi edes hetkeksi. Pääsin jakamaan tämän kaiken kauheuden jonkun kanssa. Oli kamalaa katsoa puolisoni hätääntynyttä ilmettä. Tunsin, että vedin hänet mukaan johonkin, johon hän ei kuulunut ja jossa hän ei halunnut olla.” – Pelaaja
Sinä saatat olla todella järkyttynyt. Se on täysin ymmärrettävää. Tunteesi heittelevät laidasta laitaan, ahdistuksesta vihaan ja pelkoon. Seassa voi silti olla hivenen helpotusta: nyt ainakin tiedän, mistä on kyse.
”Jos puolisoni näprää kännykkäänsä, alan heti pelätä. Pelaako hän? Ennen vain ajattelin, että hän tekee jotakin kännykällään. Jaan elämämme aikaan ennen ja jälkeen pelaamisen. Haluan takaisin entisen oman minäni: ihmisen, joka ei ole jatkuvasti hermostunut.” – Läheinen
Läheiselläni on rahapeliongelma
Mitä meidän elämästämme nyt tulee? Kuinka voin saada tämän loppumaan?
Läheisesi rahapeliongelma vaikuttaa väistämättä myös sinun elämääsi. Moni asia teidän välillänne on muuttunut. Jokainen läheinen reagoi tilanteeseen omalla tavallaan. Ei ole oikeaa tai väärää tapaa, sillä kaikki tunteet ovat sallittuja. Mieleesi saattaa tulla ajatus, miten ihmeessä hän on ajautunut pelikoukkuun ja vetänyt tähän sotkuun mukaansa myös minut.
Arkesi tahti on nyt erilainen. Joudut ehkä pelkäämään, varmistelemaan, epäilemään, kyttäämään ja järjestelemään. Sinusta tuntuu, että voimasi eivät riitä ja henkinen tehtävälistasi tuntuu loputtomalta. Tämä kaikki vaatii sinulta uskomattoman paljon jaksamista.
Läheisenä joudut tottumaan monenlaisiin pelonaiheisiin. Peruspelkosi on, että hän on taas pelannut. Huomaat vähitellen, että omakin käyttäytymisesi ja suhtautumisesi asioihin alkavat muuttua. Ennen et hermoillut, jos hän viipyi kaupassa kaksi tuntia. Et herännyt katsomaan salaa tiliotetta tai odottanut sydän kylmänä viestiä: ”Voitko lainata mulle rahaa?”
Sinulla saattaa herätä epäilys. Se voi tarkoittaa jatkuvaa pahimman odottamista ja toisen kontrolloimista. Tämä on luonnollista käyttäytymistä, mutta pitkään sitä ei jaksa. Jatkuva epäily ja murehtiminen vievät voimasi.
Toivot joka päivä, että hän lopettaisi pelaamisen. Sinä et kuitenkaan saa sitä loppumaan. Pelaaja on hän. Päätös pelaamisesta tai sen lopettamisesta on aina hänen vastuullaan – ei sinun. Tarve pelaamiseen syntyy hänen sisällään. Tämä peli hänen pitää ratkaista aivan itse.
Jos hän yrittää vierittää syyn pelaamisesta niskoillesi, älä suostu siihen. Pelaaminen on toiminnallinen riippuvuus, jota sinä et voi hallita. Vaikka sinulla olisi ihmevoimat, et voi korjata häntä. Voit kuitenkin antaa tukeasi niin, että hän uskaltaa ja jaksaa hakea apua. Pienikin tekosi voi merkitä hänelle nyt suurta askelta. Sinä voit antaa hänelle vaikkapa numeron auttavaan puhelimeen. Päätös soittamisesta on silti lopulta hänen.
Kaiken selviämisen keskellä unohdamme helposti, mikä meidän ihmisten kesken on tärkeää: kuunteleminen ja puhuminen. Kulje hänen rinnallaan. Uskalla kysyä, kertoa ja ajatella yhdessä. Uskalla myös olla läsnä ja ymmärtää, kun hän kertoo sinulle. Tämä ei ole helppoa teille kummallekaan. Sinä ehkä syytät, hän häpeää. Nyt jos koskaan myös vanhat ärsytyksen aiheet antavat sytykkeitä kunnon riitoihin. Nyt hän ei enää vain jätä sukkia keskelle lattiaa, vaan hän pelaa ja jättää sukat keskelle lattiaa.
Eritahtisuus. Tämä sana kuvaa hyvin teidän elämäänne nyt. Te lähestytte peliongelmaa eri näkökulmista, ja toisen tunteiden tunnistaminen voi olla vaikeaa. Kun pelaaminen paljastuu, pelaaja on helpottunut ja alkaa katsoa tulevaisuuteen: mitä lähden tekemään, miten lopetan tämän? Sinä sen sijaan olet ehkä vielä shokissa ja katsot taaksepäin. Mietit ehkä menneisyyttä ja pohdit, tarkoittiko sekin poissaolo silloin kerran, että hän oli pelaamassa, tai menikö lainattu raha pelaamiseen.
Eritahtisuus tekee myös keskusteluistanne hankalia. Sinä kysyt, miksi ihmeessä pelaat. Pelaaja ei osaa vastata, koska ei vielä itsekään tiedä vastausta. Sinusta saattaa tuntua, että hän ei vain halua vastata, vaikka tosiasiassa hän ei vielä tiedä. Silti puhuminen on paras tapa ratkoa asioita.
”Me riitelimme ihan kaikesta. Kun huomasin huutavani kurkku suorana hamsterin juoksupyörän paikasta häkissä, tajusin olevani aivan sekaisin. Olin niin väsynyt kaikkeen siihen epävarmuuteen, jota puolisoni pelaaminen aiheutti. Kysyinkin häneltä, onko meillä enää yhtään hyviä hetkiä. Hänen mielestään oli. Onneksi tajusimme molemmat hakea apua.” – Läheinen
Voinko hakea apua? Saako tähän apua? Mistä?
Rahapeliongelmassa ei ole mitään hävettävää. Se on toiminnallinen riippuvuus. Lue lisää toiminnallisista riippuvuksista, kuten esimerkiksi ostoriippuvuudesta Suomen yleislääkärit ry:n lehdestä sivulta 9. Kuten muutkin riippuvuudet, siitä voi toipua. Apua saa ja kannattaa pyytää heti – sekä hänelle että sinulle. Jokainen kulkee matkaa omaa tahtiaan, niin pelaajat kuin läheisetkin. Jollakin matka on pitkä ja toisella lyhyempi.
”Me haimme heti apua. Tai siis eihän poikani hakenut heti apua, koska hän oli pelannut jo pitkään ennen kuin kaikki paljastui. Ahdistuksissani hain netistä kaikki mahdolliset apukanavat ja numerot. Mietin, että emmehän me voi jäädä tämän asian kanssa yksin. Alusta asti minulle oli selvää, että olen itsekin avuntarpeessa. Nyt tuo aika tuntuu jo kaukaiselta, mutta edelleen kavahdan rahapelejä.” – Läheinen
”Käyn edelleen läheisten ryhmässä, vaikka puolisoni ei ole pelannut kahteen vuoteen. Minulla on vielä paljon selvitettävää päässäni.” – Läheinen
Perinteisesti on ajateltu, että riippuvuus koskettaa vain riippuvaista. Onneksi viime aikoina on tajuttu, että näin ei ole, vaan tänäänkin todella moni ihminen pohtii samoja asioita kuin sinä. Yhden ihmisen rahapeliongelma koskettaa noin 5–8 ihmistä hänen ympärillään. Suomessa on lähes 800 000 pelaajien läheistä, eli et todella ole yksin.
Useimmat alkavat selvittää rahapeliongelmaa talousasioiden kautta. Se on luonnollista ja tärkeää, sillä laskut pinossa eivät odota. Talousongelmien selvittäminen syö usein uskomattoman paljon aikaa ja voimia. Kannattaa kuitenkin muistaa, että rahapeliongelma ei ratkea vain talousasioiden järjestelemisellä. Sinä et saa laskuja maksamalla poistettua ongelmaa. Toisaalta kun lähdette selvittämään pelaajan talousasioita, hänen kuormansa vähenee ja hänen on helpompi alkaa käsitellä itse peliongelmaa.
Rahapeliongelmaan on hyvä hakea apua heti. Usein läheisten voimat kuluvat asioiden selvittelyssä ja pelaajan tukemisessa. Tunnet todennäköisesti olosi hyvin väsyneeksi ja pettyneeksi. Muista, että myös sinä kaipaat apua ja tukea. Hae sitä heti myös itsellesi. Älä jätä itseäsi yksin. Moni häpeää läheisensä peliongelmaa eikä kehtaa puhua siitä kenellekään. Puhuminen on kuitenkin tärkeää, sillä se auttaa järjestelemään ajatuksiasi ja helpottaa oloasi.
Täältä saatte ammattiapua ja vertaistukea:
Peliklinikan palvelut pelaajille
Tärkeintä on pitää huolta itsestäsi
Pelaajasta tulee helposti teidän suhteenne päähenkilö. Sinusta saattaa tuntua, että olet vain sivuhenkilö, jonka taakkaa kukaan ei huomaa – usein et edes sinä itse. Monet pelaajien läheiset tukahduttavat tunteensa, uppoavat huolehtimisen suohon ja unohtavat itsensä. Älä sinä unohda. Muista oma hyvinvointisi.
Sinun on ehkä vaikea kestää tunteitasi. Läheisen pelaaminen aiheuttaa sinussa häpeää ja syyllisyyttä. Miksi olen niin tyhmä, että jään ja autan? Miksi en saa muutosta aikaiseksi? Miksi juuri meille kävi näin ja mitä kaikki ajattelevat meistä? Näistä tunteista on tärkeä puhua toisten kanssa. Saman kokeneet ja ammattilaiset ymmärtävät sinua hyvin, mutta toki muillekin ihmisille puhumisesta on apua.
”Kun joku kysyi minulta, mitä perheellemme kuului, ajattelin heti, että nyt tuo tietää pelaamisesta. Aloin epäillä kaikkia ihmisiä. Olin kuitenkin tottunut siihen, että minulla oli yleensä mukavaa kerrottava perheestämme. Nyt nuo kaikki mukavat jutut jäivät tämän musertavan häpeän alle.” – Läheinen
”Syyllisyys oli vaikeinta. Olimme siskoni kanssa lapsena ja nuorena todella läheisiä. Mietin, että jos vaikka kiusasin häntä liikaa ja vein häneltä itsetuntoa. Olisinko voinut estää tämän?” – Läheinen
Muista myös, että elämässäsi on yhä kosolti hyviä asioita, joista kannattaa nauttia. Nyt jos koskaan sinun kannattaa huolehtia itsestäsi. Voisit vaikka luoda sisäisen huoneentaulun: ”Teen joka päivä ainakin yhden asian, josta minulle tulee hyvä mieli.”
”Pahimpina aikoina uimahallista tuli minulle turvapaikka. Kun menin veteen, kaikki muu unohtui. Tunsin itseni ja oloni edes hetkisen verran keveäksi.”
”Ystävät ovat tulleet minulle entistä tärkeämmiksi. On kyllä hienoa, että ympärillä on ihmisiä, joiden seurassa saan olla heikko, kun kotona minulta vaaditaan jatkuvaa vahvuutta.”
”Olen aina rakastanut pientä kasvimaatani, mutta nyt siitä on tullut varsinainen elämän keidas. Kun murheet painavat, pysähdyn ihailemaan kasvun ihmettä. Rikkaruohojen kitkeminen auttaa myös raivon hillitsemisessä.”
”Selaan usein kännykästäni kuvia, joissa hymyilen. Tämä pieni tapa auttaa minua uskomaan, että elämässäni tulee vielä parempia aikoja.”
– Läheiset
Kenelle voin puhua tästä?
Jotkut huutavat koko maailmalle, toiset eivät kerro kenellekään. Mieti, ketkä ovat ne sinun läheisesi, joille sinä voit puhua.
Sopiva ihminen saattaa olla heti mielessäsi: ehkä joku, jota tämä asia myös koskettaa. Tai ihminen, joka haluaa sinulle hyvää ja ansaitsee tietää tämän. Nyt jos koskaan on tärkeää puhua ihmisille, jotka aidosti kuuntelevat sinua.
Kannattaa hakea myös ammattiapua myös niissä tilanteissa, joissa pelaaja ei välttämättä olekaan valmis hakemaan apua itselleen. Voit hakea apua omalla tavallasi. Haluat ehkä puhua puhelimessa asiantuntijan kanssa tai kuulla ryhmässä toisten saman kokeneiden ajatuksia. Moni kokee, että on hyödyllistä keskustella toipuvien pelaajien kanssa. He osaavat kertoa asioita, joita oma läheisesi ei ehkä osaa sinulle vielä avata. Omasta tilanteestaan hämmentynyt pelaaja ei pysty vielä raottamaan sinulle sisäiseen pelimaailmaansa liittyviä asioita, mutta joku toinen pystyy.
Sinun on tärkeää hankkia myös tietoa. Sokkona on huono olla. Perehtyminen rahapeliongelmaan ilmiönä auttaa sinua jatkossa. Opit ymmärtämään, mistä rahapeliongelmassa on kyse ja kuinka se vaikuttaa pelaajaan ja sinuun. Näin tajuat paremmin pelaajaa ja omaa tilannettasi.
Tästä rahapeliongelmassa on kyse
Rahapelaaminen on Suomessa yleistä, ja valtaosa suomalaisista pelaa jotakin rahapeliä. Rahapeliautomaatit ovat suosittuja, ja netissä pelaaminen on yleistä. Kaikille ei tule pelaamisesta ongelmia, mutta riskitasolla pelaa liki 400 000 suomalaista. Riskitaso tarkoittaa, että pelaaminen ei vielä aiheuta vakavia ongelmia pelaajalle. Hän saattaa hävitä rahaa, mutta pelaaminen ei vaikeuta ratkaisevasti hänen elämäänsä.
Suomessa on kuitenkin noin 110 000 ihmistä, joille rahapelaamisesta on tullut vakavampi ongelma. Heistä arviolta noin 50 000 on rahapeliriippuvaisia. Heidän kohdallaan ongelma on siis erityisen vakava.
- Riskipelaaminen tarkoittaa, että pelistä koituu haittoja, mutta ne ovat yksittäisiä tai lieviä. Heillä on kuitenkin suurempi riski muuttua ongelmapelaajaksi.
- Ongelmapelaaminen tarkoittaa pelaamista, joka vie liikaa rahaa ja aikaa ja aiheuttaa vaikeuksia sekä pelaajalle että hänen läheisilleen. Pelaajalla on voimakas ja pakottava tarve pelata. Talousongelmat ovat vaikeita ja koulu tai työ kärsivät.
Lue lisää rahapeliongelmasta:
Ongelmallisesti pelaavien läheisiä on moninkertaisesti enemmän kuin pelaajia – noin 790 000. Rahapeliongelma voi olla jollain tavalla varsin tuttu hyvin monelle suomalaiselle sinunkin lähipiirissäsi. Pelaajan läheinen voi olla työkaverisi, pomosi, harrastuskaverisi, serkkusi.
Kenelle tahansa voi tulla rahapeliongelma. Ongelman syntyyn vaikuttavat niin pelaajan yksilölliset piirteet ja elämäntilanne kuin sekin, että Suomessa pelejä on esillä joka puolella ja pelaaminen on helppoa. Rahapeliongelmaisen tuntemaa häpeää ja syyllisyyttä lisää usein se, että Suomessa pelaamiseen suhtaudutaan erittäin myönteisesti. Siksi ongelmasta voi olla vaikea kertoa: muille ihmisille voi olla helppoa pelata vähän, mutta pelaaja itse ei pystykään lopettamaan pelaamista.
Läheisenä sinun ei pidä syyttää ongelmasta itseäsi. Sinun on kuitenkin tärkeä tietää, mistä peliongelmassa on kyse ja millaisia asioita siihen liittyy. Näin helpotat oman ja läheisesi tilanteen ymmärtämistä.
Rahapelit tarjoavat läheisellesi jännitystä, pakopaikan arjen ongelmista tai lievitystä ahdistukseen. On myös yleistä, että pelaaja yrittää ratkoa pelaamalla pelaamisen aiheuttamia talousongelmia.
Toisaalta pelaaminen hävettää häntä, ja salatakseen tilannetta hän alkaa valehdella. Kaikki eivät toki salaile. Jotkut kertovat pelaamisesta kaikille ja oikeuttavat näin toimintansa itselleen: eihän tämä ole minulle ongelma, koska kerron tästä avoimesti!
Jos pelaaminen aiheuttaa vähänkin pahaa oloa pelaajalle ja läheisille, kannattaa hakea apua.
Rahapeliongelmaisen on äärimmäisen vaikea vastustaa pelihaluaan. Järjellä pelaaja ymmärtää ettei kannattaisi, mutta äärimmäisen vahva tunne vie toisiin ratkaisuihin. Kun pelaaja pelaa, läsnä ovat vain tunteet. Järki on toiminnasta kaukana. Hän tekee tunteiden vallassa päätöksiä ja voi pelata kaikki rahansa seurauksia ajattelematta. Arkiraha muuttuu pelirahaksi.
Kun pelaaja pitää taukoa pelaamisesta tai pyrkii lopettamaan sen, hän kokee vieroitusoireita. Hän on levoton ja ärtynyt ilman pelejä. Autat pelaajaa parhaiten, kun pidät huolta itsestäsi, ohjaat häntä hakemaan apua ja tuet siinä.
Hoitoon hakeutuu vain 10–20 prosenttia peliongelmaisista. Pelaajalle on tarjolla monenlaista apua: tukea voi saada puhelimitse, netissä sekä henkilökohtaisesti, vertaistukena tai ryhmissä. Pieneltä tuntuva teko voi olla suuri teko pelaajalle, joten tue läheistäsi kertomalla hänelle, mistä hän saa apua. Voit myös halutessasi auttaa häntä yhteydenotossa.
Olemme koonneet sivuillemme lisätietoja erilaisista palveluista läheisille. Sieltä löydät avun lähteille.
Rahapeliongelma ei katso sitä onko pelaaja rikas vai köyhä, vaan se voi koetella ihan kaikenlaisia ihmisiä. Rahapeliongelmaisilla on usein syviä taloudellisia ongelmia. Joidenkin tappiot ovat pieniä, toisille velkaa kertyy kymmeniätuhansia euroja, jopa enemmän. Rahapeliongelmaisen elämä on kaksinkertaisesti vaikeaa, sillä hänen pitäisi samaan aikaan hoitaa sekä peliongelmaansa että talousvaikeuksiaan. Kolminkertaisesti vaikean koko vyyhdistä tekee pelaajalle se, että myös läheiset joutuvat kestämään tämän kaiken. Hän tuntee syyllisyyttä myös siitä, mitä hänen lähipiirinsä joutuu kestämään.
Kaikille ei kerry velkaa. Monien elämä kuitenkin köyhtyy, koska pelit ovat tärkeämpiä kuin toiset ihmiset ja muut elämän mukavat asiat.
Rahapeliongelma on varsinainen noidankehä, joka aiheuttaa pelaajalle ja läheiselle taloudellisia ongelmia. Pelaaja ratkoo niitä usein pelaamalla lisää. Sinusta läheisenä tämä tuntuu absurdilta, mutta niin pelaajan mieli toimii.
Miten suojelen omia ja hänen rahojaan?
Ongelmallinen rahapelaaminen järisyttää sekä pelaajan että sinun elämääsi. Ensimmäiset merkit näkyvät yleensä taloudessa. Pelaaja pelaa omansa ja välillä myös muiden rahat. Sinäkin saatat siirtyä uuteen taloudelliseen todellisuuteen.
”Ystävyytemme on vaikeaa, koska nykyään meistä toisella ei ole koskaan rahaa. Ennen kumpikin maksoi kahvilassa omat kahvinsa ja ravintolassa omat ruokansa, mutta nyt emme enää käy missään. Minulle oli järkytys, että ystäväni on todella pelannut kaikki rahansa.”
”Kun pelaaminen paljastui, tyttäreni soitti ja sanoi, että en saa enää antaa lapsenlapselleni rahaa. Se kyllä kirpaisi. Haluaisin uskoa, että hän ei pelaa isoäidiltään saamiaan rahoja, mutta kyllä kai minunkin pitää alkaa uskoa, että näin ei ole.”
”Usein sanotaan, että pelaaminen vie perheen talousahdinkoon. Minun puolisoni pelaa, mutta rahaa on kuitenkin riittävästi. En sanoisi, että olemme taloudellisessa ahdingossa. Sanoisin että olemme syvässä henkisessä ahdingossa. Nyt onneksi näkyy myös valoa, kun puolisoni on hakenut apua.”
– Läheiset
Sinä olet ehkä jo menettänyt rahaa tai alkanut pelätä rahojesi puolesta. Pelaajien läheisiä on monenlaisia, ja pelaajan kanssa eletään monenlaisissa tilanteissa: useimmat läheiset asuvat pelaajan kanssa, mutta monet ovat muita perheenjäseniä, sukulaisia tai ystäviä, jotka eivät voi tarkkaan tietää pelaajan taloustilannetta.
Rahapeliongelma ei aina tarkoita velkoja. Moni selviää laskuistaan, mutta kaikki ylimääräinen raha ja usein myös aika menee pelaamiseen.
Oli sinun suhteesi pelaajaan millainen hyvänsä, nämä asiat on hyvä pitää mielessä:
- Aloita listaamalla kaikki käytännön talousasiat paperille. Näin helpotat sekavaa mieltäsi ja saat asioita päässäsi järjestykseen.
- Jos taloutenne on yhteinen, mieti tarkkaan, mistä se koostuu. Huomioi maksukortit, rinnakkaistilit, verkkopankkitunnukset, bonuskortit, tilien hallintaoikeudet – kaikki.
- Älä pelasta pelaajaa hänen tekojensa seurauksilta. Esimerkiksi rahan lainaaminen tai velkojen maksaminen voi pahentaa tilannetta.
- Älä maksa hänen laskujaan, ellei kyseessä ole välttämätön meno, kuten yhteisen kodin yhtiövastike tai vuokra, jonka maksamatta jättäminen vain pahentaisi suuresti ongelmia. Tässäkin tilanteessa sovi, miten hän maksaa rahat takaisin.
- Mieti ja suojaa omat rahasi. Varmista, ettei hän pääse tilillesi tai säästöihisi. Pidä kaikki tunnusluvut – verkkopankin, pankkikorttien, luottokorttien – salassa häneltä.
- Mieti ja suojaa omat luottotietosi (katso lisätietoja esimerkiksi Asiakastiedon tai Bisnoden verkkosivuilta miten voit suojata luottotietosi tai asettaa omaehtoisen luottokiellon).
- Sopikaa yhdessä, miten pelaajan rahoja tai yhteisiä rahoja hallinnoidaan.
- Mieti myös omat periaatteesi ja kirjaa ne vaikkapa ylös. Päätä esimerkiksi näin: ”En anna enkä lainaa hänelle rahaa. Puhumme kerran viikossa raha-asioista keittiön pöydän ääressä. Pidän omat maksukortit tunnuslukuineen piilossa. En tingi omista menoistani.”
- Muista, että tästä on mahdollista selvitä!
Rahapeliongelmaisen kanssa raha muuttuu myös muuksi kuin rahaksi. Siitä tulee iso henkinen möykky välillenne. Ensin pelaaminen ja sitten raha muuttaa väistämättä suhdettanne. Myös sinun suhteesi rahaan muuttuu. Siitä voi tulla jokapäiväinen ahdistuksen aihe.
Vaikka sinusta tuntuu vaikealta puhua rahasta…
- tehkää se silti
- puhukaa säännöllisesti
- varatkaa puhumiseen sopiva aika, näin pelaajakin voi valmistautua asiaan
- yritä puhua rauhallisesti
- kun puhutte vaikkapa maksusuunnitelmien kaltaisista käytännön asioista, keskity itse käytännön toimenpiteisiin, vaikka tunteet vellovat
Uskalla käytännön asioiden lisäksi puhua myös talousongelmien aiheuttamista tunteista. Ne riipivät. Rahapeliongelmaisen rahat katoavat taivaan tuuliin, ja mukana usein myös läheisten rahat. Niinpä riippuvuuden aiheuttamat taloudelliset seuraukset tuntuvat sinusta erityisen epäreiluilta. Pahimmillaan pelot jylläävät niin, että koko tulevaisuus tuntuu epävarmalta. Välimaaston pelotkin tuntuvat pahoilta: onko tilanne vielä vakavampi kuin hänen viimeisin valheensa? Miten minulle käy, jos menetän luottotietoni? Entä pelaajalle?
Muista, että tilitapahtumat ovat parasta faktaa välillänne. Niitä vastaan on vaikea väitellä. Parhaimmillaan tilifaktat poistavat teidän molempien epävarmuutta. Voitte vain todeta, että asiat ovat niin kuin tiliote kertoo.
Peluurin sivuilta saat apua ja neuvoja raha-asioiden ratkaisemiseen.
”En jaksa enää!” Missä kulkevat sinun rajasi?
Usein sanotaan, että suhteessa ei pidä kestää minkäänlaista kaltoinkohtelua. Tämä on totta. Mutta kaltoinkohtelun rajat ovat meille kaikille erilaiset. Vain sinä pystyt määrittämään, mihin suostut ja mihin et. Selvää on, että ihmissuhteissa ei pidä koskaan sietää väkivaltaa.
Elämä rahapeliongelmaisen kanssa siirtää sinut maailmaan, jossa käyt jatkuvaa kamppailua siitä, mikä on totta ja mikä valetta. Aluksi sinulla oli vain epäilys siitä, että hän ei puhu totta. Mitä pidempään pelaaminen on jatkunut, sitä vähemmän uskot ja luotat. Suret sitä, että rakas läheisesi on muuttunut: on entinen hän ja nykyinen hän. Tämä nykyinen valehtelee yhä useammin. Rahapelejä ongelmallisesti pelaavan ihmisen kuoren alla on kuitenkin edelleen se sama rakas läheinen.
Siihen, miten paljon tai kauan muita vaikeuksia jaksat peliongelmaisen kanssa, ei ole yhtä oikeaa vastausta. Tärkein kysyjä ja vastaaja olet sinä itse. On vaikea jättää pulaan vaikeuksissa olevaa läheistä, mutta sinun kannattaa pysähtyä miettimään, mitä olet valmis kestämään. Joskus etäisyyden ottaminen on ainoa vaihtoehto.
Mitä kaukaisempi suhteesi pelaajaan on, sitä helpompaa sinun on ottaa etäisyyttä häneen. Ystävänä väsyt jatkuvaan rahan lainaamiseen sekä toisen henkiseen poissaoloon ja haluat ottaa etäisyyttä. Kummitätinä yrität parhaasi, mutta kun mikään ei tunnu auttavan, lakkaat kutsumasta häntä syntymäpäiväillallisille.
Ei ole väärin ajatella, että et jaksa enää ja haluat katkaista suhteen läheiseesi. Ei tarvitse ajatella, ettetkö voisi tehdä niin.
”Minä en jaksanut enää. Minun ei tarvinnut jaksaa. Olimme aina olleet kuin paita ja peppu, mutta rahapelaaminen tuli ystävyytemme väliin. Sanoin hänelle, että palataan asiaan, jos paremmat ajat koittavat. Onneksi ne tulivat. Onhan hän niin rakas ystävä.” – Läheinen
Vaikeinta rahapeliongelma on kestää läheisimmistä läheisimmän kanssa. Ja tuskallisinta on ottaa happea suhteessa häneen. Etäisyyden ottaminen voi joskus olla ainoa vaihtoehto, mutta ei aina. Jos vaikeanakin hetkenä pidät jonkun ajatuksen mielessä, se on tämä: sinullakin on rajasi. Mieti mitä jaksat.
Sinun ja pelaajan suhde ajautuu helposti anteeksi pyytämisen ja anteeksi antamisen kierteeseen. Anteeksi antaminen sinänsä on hieno asia, mutta siitä saattaa tulla suhteenne henkinen loukku. Pahimmillaan sana ’anteeksi’ menettää täydellisesti merkityksensä. Siitä tulee rutiini, joka vapauttaa pelaajan kerta toisensa jälkeen. Anteeksipyynnöllä ei voi kuitata kaikkea. Vain teoilla on todellista merkitystä.
Pohjakosketusta ei tarvitse ottaa
Usein läheiset kertovat, että he jaksavat, koska odottavat koko ajan parempia päiviä. He tekevät kaikkensa ja yrittävät muuttaa asioita sekä hyvällä että pahalla. Harvoinhan meistä kukaan haluaa antaa helposti periksi. Odottelu saattaa kuitenkin johtaa niin pelaajan kuin läheisen täydellisen pohjakosketuksen partaalle.
Pelaajat kuvaavat pohjakosketusta usein niin, että silloin ei esimerkiksi selviä työstään tai läheiset ihmiset ovat ottaneet etäisyyttä häneen. He saattavat kertoa, että alta lähti auto, puoliso ja asunto.
Kenenkään ei tule odottaa pohjakosketusta.
Kun mietit oman pohjakosketuksesi mahdollisuutta sekä jaksamisesi ja sietämisesi rajoja, pohdi esimerkiksi näitä kysymyksiä:
- Vievätkö läheiseni ongelmat kaiken aikani ja voimani?
- Onko arkeni tullut kohtuuttoman vaikeaksi?
”Läheisten ryhmästä on tullut minulle hyvin tärkeä. On ihanaa jutella yhdessä ihan arkisistakin asioista. Vain vertainen voi ymmärtää, miten kummallista meidän arkemme voi välillä olla.”
- Jaksanko käydä töissä?
”Menin työterveyshuoltoon ja kerroin, että poikani rahapeliriippuvuus on vienyt minulta kaikki voimat. Lääkäri ei tuntunut tietävän aiheesta mitään, mutta onnekseni hän otti selvää. Sain rohkeutta puhua asiasta myös pomolleni. Hän oli hyvin ymmärtäväinen. Loppujen lopuksi kiva työpaikka oli minulle pelastus, sain välillä ajatukset johonkin muualle.”
- Jaksanko huolehtia itsestäni ja muista läheisistäni?
”Siinä vaiheessa, kun en enää jaksanut kiinnostua lastemme koulunkäynnistä, hälytyskellot alkoivat soida. Tällaisenkö lapsuuden haluan heille?”
- Saanko nukuttua ja levättyä?
”Unettomuus on ollut minulle täysin vieras asia, mutta niinhän vain siitä on tullut viholliseni. Valvon yöllä ja mietin, miten selviämme. Olen hakenut asiaan nyt apua, mutta edelleenkään en suostu turvautumaan lääkkeisiin.”
- Onko minulla fyysisiä stressioireita?
”Minulla oli pitkään vatsa kipeä. Jonkin aikaa meni, kunnes tajusin, että kipeänä oli oikeasti mieli.”
- Onko minulla jatkuvasti ahdistunut olo?
”Ystäväni sanoi minulle yhtenä päivänä, että olen nykyään jatkuvasti kireä. Jotenkin minusta tuntuu, että luonteeni on muuttunut. Päätin siltä istumalta hakea tähän ahdistukseen apua.”
- Tunnenko oloni jatkuvasti alakuloiseksi?
”Sanoin juuri tyttärelleni, että en suostu olemaan jatkuvasti allapäin. Hän ehdotti, että tekisimme yhdessä jotakin kivaa. Menimme yhdessä syömään ravintolaan, ja olipa ihana ilta.”
- Kuinka usein tunnen itseni iloiseksi?
”Välillä tunnen. Onhan se mielettömän ihana tunne.”
- Pelkäänkö jatkuvasti talouteni puolesta?
”Raha ei ole koskaan kiinnostanut minua. Nyt en muuta mietikään. Raha, pelit ja pelko ovat nykyään synonyymeja.”
- Mistä asioista en ole missään nimessä valmis luopumaan?
”Minä olen arvokas ihminen, joka haluaa nauttia elämästä. Pidän kiinni hyvistä asioista elämässäni. Myös puolisoni kuuluu niihin. Hän on minulle muutakin kuin pelaaja.”
Ja muista aina: pidä myös itsestäsi huolta.
Läheiseni retkahti pelaamaan
”Eikö tämä koskaan lopu?”
Retkahdus on hetki, kun lupaus pelaamattomuudesta rikkoutuu. Läheiselle retkahtaminen on aina ahdistava tilanne, koska vanhat tunteet ja huolet nousevat heti pintaan ja luottamus rikkoutuu. Eikö tämä koskaan lopu? Monet läheiset sanovatkin, että retkahtamisen hetki tuntuu jopa pahemmalta kuin peliongelman paljastuminen.
Teillä on ehkä ollut pitkä hyvä kausi: hän on päättänyt lopettaa pelaamisen ja tehnyt töitä pysyäkseen erossa peleistä. Luottamus on alkanut palautua ja elämään on syntynyt yhä enemmän ihan tavallisen hyviä hetkiä. Yhtäkkiä kaikki rikkoutuu. Hän on retkahtanut.
Näet tutut merkit ja aavistus hiipii mieleesi. Sinun kannattaa luottaa omiin vaistoihisi tai intuitioosi. Olet aikaisemminkin huomannut, miten pelaaja käyttäytyy, kun hän ryhtyy pelaamaan tai on pelannut. Miksi et huomaisi sitä nyt? Ota silti asia puheeksi, älä leiki salapoliisia.
Hän saattaa myös kertoa retkahduksestaan itse. Tieto on sinulle raskas, mutta on hienoa, että hän on avoin. Vain harva lopettaa pelaamisen kuin seinään. Retkahtaminen on tavallista, varsinkin toipumisen alussa.
Retkahdus on retkahdus, mutta sen seuraukset ovat erilaisia. On eri asia pelata kerran muutama euro kuin pelata koko palkkansa. Retkahdukset kuuluvat toipumiseen, eikä niitä kannata murehtia etukäteen, vähätellä tai pitää itsestäänselvyyksinä.
Ensimmäisen tai toisen retkahduksen kohdalla läheinen toivoo, että tästä päästään eteenpäin. Näin usein onkin. Toisaalta toistuvat retkahdukset ja niiden salailu voivat olla merkki siitä, että työskentely toipumisen eteen on yhä kesken.
Pelaamisen jatkaminen tai retkahdus on aina pelaajan vastuulla. Älä siis syytä itseäsi. Vaikka olet oppinut jo paljon pelaamisen eri vaiheista ja pelaajan mielestä, et ole läheisesi mielen ekspertti. Retkahdus tapahtuu todennäköisesti tietämättäsi, etkä sinä pysty estämään sitä.
Saatat pohtia toimintaasi ja niitä kertoja, joina olet esim. auttanut pelaajaa taloudellisesti. Tästä ei kannata tuntea syyllisyyttä. On aivan luonnollista, että läheiset ihmiset auttavat toisiaan. Menneisyydessä tehdyt ratkaisut liittyvät menneisiin tilanteisiin. Näitä ratkaisuja ei tule katsoa nykyhetken silmälaseilla. Tärkeää on, että toimit tässä hetkessä eri tavalla ja pohdit, mahdollistatko toiminnallasi pelaajan pelaamista.
On tilanteita, joissa pelaajaa saattaa olla vaikea olla auttamatta taloudellisesti, tällainen on esimerkiksi kodin menetyksen uhka. Voi myös olla tilanteita, joissa laskujen maksamatta jättäminen vaikuttaa myös suoraan sinuun. Ei siis ole väärin, jos turvaat itsesi tärkeitä laskuja maksamalla. Tärkeää on sopia pelaajan osuus laskuista ja kuinka hän oman osuutensa hoitaa. Vastikkeetonta rahaa pelaajalle ei kannata antaa.
Ei ole olemassa pelaajan prototyyppiä. Jotkut retkahtelevat, toiset harvoin tai eivät koskaan. Jatkuva pelaaminen on pelaamisen jatkumista, retkahdus on kertaluontoinen tilanne. Retkahduskin voi jatkua ajallisesti pitkään, mutta se ei kerro mitään peliongelman tulevaisuudesta: toivoa ei ole syytä menettää.
Jokainen pelaaja on erilainen, joten jokainen retkahduskin on erilainen. Sinä et voi tietää, mikä hänen mielensä vei taas pelien maailmaan. Muistuta jälleen kerran itsellesi: et ole koskaan pelaamisen syy, vaikka hän niin väittäisi. Pelaamisen syiden arvuuttelu on turhaa, mutta tässäkin tilanteessa on tärkeää, että puhut avoimesti läheisesi kanssa. Puhuminen auttaa teitä molempia. Kannusta läheistäsi myöntämään retkahdus rehellisesti. Kuuntelija voi olla ammattiauttaja, toinen toipuva pelaaja tai läheinen. Rehellisyys on hänelle suuri askel.
Retkahduksen hetkellä on tärkeää elää tässä ja nyt. Kannattaako kaivella menneitä vai pitäisikö miettiä, mitä teemme nyt ja mitä seuraavaksi. Jos olette luopuneet esimerkiksi tilinkäyttörajoituksista, onko nyt syytä palauttaa ne? Rahapelaajan kanssa eläminen on rajojen ja ehtojen asettamista. ”Jos jatkat, lähden”. ”Jos et lopeta, et ole enää koskaan tervetullut kotiini.” Kun asetat rajoja, ole valmis pitämään kiinni niistä. Muuten kyse on vain uhkailusta ja kiristämisestä.
”En enää vain jaksanut. Kyllästyin määrittelemään itseäni hänen elämänsä mukaan. Ehkä kyseessä oli vain retkahdus ja suunta olisi ollut parempaan. Minun suuntani meni kuitenkin vain huonompaan.” – Läheinen
”Paranemisprosessi oli hidas. Hän retkahti muutaman kerran, mutta nyt on mennyt kolme vuotta pelaamatta. Noiden muutaman takapakin jälkeen olin aivan lamaantunut. Huusin ja raivosin. Silloin en jaksanut ajatella, että ne ehkä kuuluvat asiaan. Harvoinhan mikään loppuu kuin seinään. Ei ainakaan pelaaminen.” – Läheinen
Läheiseni lopetti pelaamisen – miten tästä eteenpäin?
Hän lopetti pelaamisen. Miksi minusta tuntuu silti pahalta?
Läheisesi ei ole pelannut enää vähään tai ehkä pitkäänkään aikaan. Raha-asioiden hoitoon on kenties suunnitelma ja hän voi paremmin. Sinunkin täytyy siis ajatella, että kaikki on taas hyvin, eikös? Eräänä päivänä kävelyllä kuitenkin purskahdat itkuun.
Sinä kuljet jälkijunassa, tunteilla kun ei ole aikataulua. Tässä tarinassa ei ole yhtä ja yhtäkkistä onnellista loppua, vaan sinunkin toipumisesi voi olla hidasta. Sinä ja läheisesi koette asioita eri aikaan. Monet läheiset yllättyvätkin siitä, miten pitkään toipuminen kestää. Ja kuinka tuskallista se voi olla.
Läheisesikin saattaa yllättyä, kun sinä et palaakaan hetkessä ennallesi tai ole koko ajan onnellinen hänen puolestaan. Suhteenne asetelmat muuttuvat. Pelaamisen aikana teille saattoi syntyä uudet roolit: syyllinen ja auttaja, syyllinen ja syyttäjä, avuton ja kantaja. Nyt ne muuttuvat taas. Te alatte rakentaa uudenlaista ihmissuhdetta.
Arjen pyörityksessä piiloon sullomasi tunteet vyöryvät esiin. Hämmästyt itsekin, miten epäsopivissa tai yllättävissä hetkissä näin käy.
Raha, tai sen puute, hidastaa myös läheisen toipumista. Jos perheen talous on mennyt täysin kuralle tai läheinen on sinulle paljon velkaa, pelaamisen varjo seuraa pitkään. Rahan puute tekee elämästä nihkeää, ja ihmissuhteessa on koko ajan mukana aimo annos varovaisuutta. Sinulla ei ehkä ole rahaa tehdä haluamiasi kivoja asioita ystäviesi kanssa.
Väsymys saattaa myös iskeä vasta, kun velat on jo hoidettu. Tulevaisuus ei välttämättä tunnu toiveikkaalta. Murehdit asioista, jotka tuntuvat ulkopuolisen korvaan oudolta: ”Mitä tapahtuu, kun kaikki nämä velat on maksettu? Alkaako tämä uudelleen?” Tähän kannattaa valmistautua etukäteen ja puhua peloistasi avoimesti läheisesi kanssa.
Puhuminen auttaa luottamuksen rakentamisessa
Kun kerran olet oppinut epäilemään, se sujuu sinulta helposti nytkin. Yritä päästä tästä tavasta eroon. Keskity asioihin, joihin voit vaikuttaa. Epäileminen perustuu jatkuvaan pelkäämiseen. Kouriintuntuvat todisteet auttavat sinua häivyttämään pelkojasi. Voitte sopia läheisesi kanssa yhteiset pelisäännöt, jotta välillenne lähtisi rakentumaan luottamus. Anna sille aikaa ja muista, että luottamuksen korjaaminen ei ole yksin sinun vastuullasi.
Älkää tehkö rahapelaamisesta välillenne tabua, vaan puhukaa ja kysykää asiasta edelleen toisiltanne. Keskusteleminen ei kuitenkaan tarkoita inttämistä. Jos puhuminen asiasta typistyy lauseeksi ”oletko pelannut”, jäävät omatkin pelaamisen aiheuttamat tunteesi pimentoon.
Toipuminen ei ole suorittamista, vaan elämistä eteenpäin. Hiljalleen pienet arkiset asiat alkavat taas tuottaa sinulle iloa, kun pelot eivät vie mielessäsi kaikkea tilaa.
Jotta voitte jatkaa eteenpäin, anna anteeksi ensin itsellesi. Kadut ehkä monia asioita. On täysin inhimillistä, että ehkä annoit hänelle rahaa silloin, kun et vielä edes tiennyt rahapelaamisesta. Älä tuomitse mennyttä itseäsi. Ratkaisut tehdään aina kulloisenkin tilanteen ja tietojen perusteella. Ole itsellesi armollinen.
Sinun pitää pystyä katsomaan tulevaisuuteen – katse ei voi olla peruutuspeilissä. Et voi enää palata takaisin elämään ennen pelaamista, mutta voit aina ryhtyä elämään elämää pelaamisen jälkeen.
Pelirajattoman verkkosivuilta voit lukea läheisten tarinoita heidän itsensä kirjoittamina.
Toivomme, että artikkelista on sinulle hyötyä ja että ehtisit täyttää palautekyselymme. Palautteen anto tapahtuu nimettömänä. Palautteesi on meille ensiarvoisen tärkeää. Tulemme annettujen palautteiden pohjalta kehittämään sivustoamme. Tästä palautekyselyyn