Siirry sisältöön

Uusi testi tarjoaa ongelmallisesti rahapelejä pelaavan läheiselle tukea ja tietoa haittojen vähentämiseksi

Peluurin verkkopalvelussa on julkaistu testi, jonka avulla rahapelaajan läheinen voi tarkastella omaa tilannettaan ja haittoja, joita läheisen henkilön pelaaminen aiheuttaa. Verkkopohjainen työkalu on helppokäyttöinen ja antaa vastaajalle tietoa rahapelaamisesta sekä tukea ja vinkkejä koettujen haittojen vähentämiseksi. Testi tarjoaa myös ammattilaiselle mahdollisuuden ottaa läheisten kokemat haitat puheeksi ja antaa läheiselle räätälöityä tukea ja tietoa.

Noin joka viidennellä suomalaisella on ollut lähipiirissään vähintään yksi ihminen, joka pelaa liikaa rahapelejä. Rahapelaamisen haittoja kokee usein myös pelaajan lähipiiri, mikä kuormittaa merkittävästi ihmissuhteita. Läheiset kantavat huolta pelaajan terveydestä sekä hyvinvoinnista ja kärsivät myös itse esimerkiksi stressistä, ahdistuneisuudesta, masennuksesta, toivottomuudesta tai syyllisyydestä. Rahapelaaminen aiheuttaa taloudellisia huolia myös läheisille.

Testin avulla räätälöityä tukea ja tietoa läheiselle  

Pelaajien läheisille aiheutuvien haittojen arviointiin ja vähentämiseen ei ongelman laajuudesta huolimatta ole Suomessa aiemmin ollut tarjolla helppokäyttöistä verkkopohjaista työkalua.     

”Uusi testi vastaa tähän tarpeeseen. Vastaaminen on nopeaa, ja vastaaja saa hyödyllistä palautetta sekä alustavaa apua kokemiinsa haittoihin”, Peliklinikan erikoistutkija Jussi Palomäki kertoo.

Testi hyödyttää myös ammattilaisia.

”Nyt julkaistu testi tarjoaa myös ammattilaiselle mahdollisuuden ottaa läheisten kokemat haitat puheeksi sekä tilaisuuden antaa räätälöityä tukea ja tietoa läheiselle hänen kokemiensa haittojen mukaisesti ”, tutkimuspäällikkö Sari Castrén (THL) toteaa.

Testin Peluurin sivuille on toteuttanut THL yhteistyössä Peliklinikan kanssa. Testi on alun perin englanninkielinen, mutta se on käännetty ja muokattu suomalaiseen ympäristöön sopivaksi.

Lisätietoa aiheesta

Testi rahapelaajan läheisille Peluurin verkkosivuilla (linkki)

Rahapeliongelma läheisnäkökulmasta: Haittojen ymmärtämisestä tuen ja hoidon suunnitteluun THL Tutkimuksesta tiiviisti -julkaisusarja (linkki).

Ammattilaisille tuotettu uusi Tiedä & toimi -kortti pelaajan läheisten kohtaamisen ja tilanteen arvioinnin tueksi (linkki)

Lue laajempi uutinen THL:n verkkosivuilta (linkki)

Yhteystiedot

Sari Castrén
Tutkimuspäällikkö, THL
p. 029 524 8525
etunimi.sukunimi@thl.fi

Jussi Palomäki
Erikoistutkija, Peliklinikka, Socca, HUS
p. 040 593 7242
etunimi.sukunimi@hus.fi